Az alkoholos kézfertőtlenítő egy alkoholtartalmú készítmény (folyadék, gél vagy hab), ami a kezeken lévő mikroorganizmusok inaktiválására és/vagy növekedésük lassítására szolgál. A készítmények egy vagy többféle alkoholt vagy egyéb hatóanyagot, segédanyagot és nedvesítőt is tartalmazhatnak. Az alkohol tartalmú szerrel történő kéz-bedörzsölés az optimális kézhigiéné biztosításának legeredményesebb módja.
A sima szappannal való kézmosásnál először vizezzük be a kezeinket, majd a szappan adagolóból adagoljunk hozzá annyi szappant, mely kellőképpen felhabosítható és beteríti a teljes kézfejet. Oszlassuk el egyenletesen a habot a mindkét kéz teljes felületén, és ügyeljünk rá, hogy a kézmosás során a tenyér, a kézfej, az ujjak, ujjbegyek, hüvelykujj, ujjak köze, körmök és a csukló is tisztításra kerüljenek. A teljes kézmosás ideje 20-30 mp. A bedörzsölés végeztével langyos, bő vízzel alaposan öblítsük le a szappanmaradványokat a bőrről, hogy elejét vegyük a lehetséges bőrirritációknak, kiszáradásnak. A kézmosás végén papírkéztörlővel zárjuk el a csapot.
Alkoholos kézfertőtlenítő helyes használata:
3-5 ml gélt egyenletesen oszlasson el a kézfelületén, melyet kellő alapossággal be kell dörzsölni.
Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon száraz rész a kézen, és a bedörzsölést a teljes száradásig kell végezni.
TIPP: A gél állagú kézfertőtlenítőkkel könnyebb és biztosabb bedörzsölés, mivel a teljesen folyékony kézfertőtlenítőkkel szemben a gél nem folyik ki az ujjak közül és egyenletesebben oszlik el a kéz, valamint tenyér felületén. A bedörzsölés időtartama általában 30 mp szokott lenni. Fontos, hogy a kézfertőtlenítés alatt víz ne érje a kezet, és a bedörzsölés teljes időtartama alatt végig befedje a fertőtlenítőszer a kéz felületét. Az alkoholos kézfertőtlenítés után a kezet vízzel leöblíteni, vagy papírtörlővel megtörölni nem szabad.